Zkuste jednoduchý kváskový chléb

13.05.2014 21:18

Pečení domácího chleba je novým hitem. Obzvlášť, pokud je ten chléb kváskový. Přinášíme tip na jednoduchý, rychlý, vláčný a opravdu chutný kváskový chléb.

Kvásek dokáže dobře prokvasit i těsto vyrobené pouze z celozrnné žitné mouky, s tím má droždí problém.

Kváskový chléb je proto pro naše tělo lépe stravitelný. Při kvašení vznikají mj. bakterie typu lactobacillus acidophilus, které účinně podporují střevní mikroflóru. 

Díky dlouhému procesu kvašení je rozložen téměř veškerý fytin, který by při krátkodobém kynutí s droždím v těstě zůstal. Fytin na sebe váže minerály, takže pokud není rozložen, nemohli bychom tak dobře využít prospěšné látky, které nám celozrnná mouka nabízí. 

Co ocení kojící ženy je fakt, že toto pečivo nenadýmá. Co ocení každý, kdo peče chleba doma je to, že vydrží mnohem déle měkký a vláčný – až týden. Je to tím, že přítomné kyseliny zvyšují jeho odolnost proti napadení plísní. 

Chléb skladujeme zabalený v utěrce.

Kvásek si můžeme vyrobit doma - potřebujeme k tomu pouze žitnou mouku a vodu. Nebo využijeme sušený základ pro výrobu kvásku, který lze zakoupit v prodejnách zdravé výživy (např. od firmy Natural Jihlava) a také v DM drogerii. Kvásek lze vyrobit i bezlepkový. Vyrobený nespotřebovaný kvásek uchováváme v lednici.