Spotřební koš

08.08.2014 02:36

O spotřebním koši se hodně mluví, ale možná ne všichni ví, co to vlastně spotřební koš je. Spotřební koš stanovuje, jaké výživové požadavky mají  plnit jídla podávaná ve školní jídelně. Legislativně jsou stanoveny určité skupiny potravin (brambory, maso, ovoce, zelenina atd.) a jejich doporučená spotřeba na žáka a den. Výpočtem spotřebního koše pak jídelna dokumentuje, jak tato doporučení plní. Spotřební koš se počítá za měsíční období v hodnotách „jak nakoupeno“. (www.jidelny.cz)

Spotřební koš umožňuje částečně upravit množství jednotlivých surovin v rámci tolerance - množství tolerance jej přehledně uvedeno zde. Znamená to tedy, že zeleninu je možné podávat ve větším množství než udává spotřební koš (tj. plnit na více než 100 %). Maso, mléko a např. ryby je možné podávat jak více, tak méně - tolerance je 75 - 125 %. Tímto dává spotřební koš prostor pro zařazení tzv. kytičkových dnů (bezmasých), kdy je možné dětem podávat tolik potřebné luštěniny, zeleninu apod.