Jídelníček

12.12.2013 13:12

Uvádíme modelový jídelníček pro děti v mateřské školce na 4 týdny 

Jídelníček - první týden

Pondělí:

Přesnídávka:

chléb, pohanková pomazánka s tymiánem, čaj

Oběd:

brokolicový krém, hovězí maso vařené, rajská omáčka, bulgur, čaj šípkový/voda, zeleninový salát

Svačina:

selský rohlík s máslem, mléko

 

Úterý:

Přesnídávka:

chléb, sýrová pomazánka, ozdoba, minerálka bez bublinek

Oběd:

rajská polévka s pohankou, zapečené celozrnné těstoviny se zelím, čaj/voda

Svačina:

rohlík, čočková pomazánka s mrkví


Středa:

Přesnídávka:

chléb s máslem, plátkový sýr, melta

Oběd:

polévka česneková s kroupami, pečený králík, bramborová kaše, kompot, čaj/ voda

Svačina:

slunečnicový chléb, mrkvová pomazánka s fazolemi, čaj


Čtvrtek:

Přesnídávka:

selský rohlík, pomazánka z lučiny s pažitkou, melta

Oběd:

zeleninová polévka s čočkou, přírodní vepřový plátek, dušená zelenina s oreganem, minerálka/voda

Svačina:

šlehaný tvaroh s ovocem, čaj


Pátek:

Přesnídávka:

ovesná kaše se skořicí, ovoce, lipový čaj s medem

Oběd:

smetanová polévka, fazolový guláš, brambor, čaj/voda

Svačina:

chléb, pomazánka z leča, caro, ovoce

 

Jídelníček - druhý týden

Pondělí:

Přesnídávka:

slunečnicový chléb, rajčatová pomazánka, čaj

Oběd:

zeleninová polévka s nudlemi, kuřecí stehýnka, bramborová kaše, okurkový salát, minerálka bez bubline

Svačina:

selský rohlík, čočková pomazánka s tymiánem, mátový čaj


Úterý:

Přesnídávka:

kroupový  krém s ovocem, caro

Oběd:

zeleninová polévka s rýží natural, zapékané brambory se  sýrem, čaj

Svačina:

jogurt s ovocem, piškoty, č


Středa:

Přesnídávka:

selský rohlík, celerová pomazánka s čočkou, čaj

Oběd:

květáková polévka, hovězí znojemská pečeně, dušená rýže, čaj

Svačina:

strouhaná mrkev s jablkem, minerálka


Čtvrtek:

Přesnídávka:

bílá veka s pohankovoupaštikou, melta

Oběd:

celerová polévka s hrachem, rybí file zapečené se zeleninou, brambor, kompot, čaj

Svačina:

ovocný podzimní salát, čaj


Pátek:

Přesnídávka:

pudink s ovocem, mošt

Oběd:

polévka hovězí se špenátovým svítkem, zeleninové rizoto, čaj

Svačina:

knuspi plátek s máslem, zeleninová ozdoba, mléko


Jídelníček - třetí týden

Pondělí:

Přesnídávka:

žitný dalamánek s máslem, rajče, čaj

Oběd:

zeleninová polévka se sýrem, vepřová pečeně, fazolky na smetaně, brambor, čaj s citronem

Svačina:

rýžový krém s ovocem,  čaj


Úterý:

Přesnídávka:

chléb, pestrá pomazánka  s hrachem, čaj

Oběd:

zeleninová polévka s kysaným zelím, soja na paprice, rýže,  čaj

Svačina:

lahůdkový salát s jogurtem, chléb,  čaj


Středa:

Přesnídávka:

vařená rýže s rozinkami a mákem, mléko

Oběd:

čočková polévka s kysaným zelím, zeleninový karbanátek, štouchané brambory, mošt

Svačina:

chléb, tuňáková pomazánka, zeleninová ozdoba, čaj


Čtvrtek:

Přesnídávka:

pšeničné placky se slunečnicí, čaj

Oběd:

rybí polévka, šoulet s hrachem a zeleninou, kyselá okurka, minerálka

Svačina:

šlehaný tvaroh s ovocem, čaj


Pátek:

Přesnídávka:

palačinky s ovocem, caro

Oběd:

polévka špenátová s vejci, krůtí na leču, brambor, čaj

Svačina:

ovocný zimní salát, čaj


Jídelníček - čtvrtý týden 

Pondělí:

Přesnídávka:

chléb, fazolová pomazánka s majoránkou, caro

Oběd:

polévka hovězí s nudlemi, halušky se zelím, čaj

Svačina:

ovocná přesnídávka, dětské piškoty, šípkový čaj


Úterý:

Přesnídávka:

ovesná kaše se skořicí, čaj

Oběd:

zeleninová polévka s fazolemi, špenát se sýrem, kuskus, čaj

Svačina:

bandura se sýrem, zeleninová obloha, mléko


Středa:

Přesnídávka:

tmavý chléb s máslem, vařené vejce, čaj s citronem

Oběd:

polévka zeleninová s pohankou, krůtí maso na žampionech, dušená rýže, čaj

Svačina:

jáhlová pěna s ovocem, čaj


Čtvrtek:

Přesnídávka:

chléb, špenátová pomazánka, minerálka

Oběd:

zeleninová polévka s bramborami, losos s bylinkami, brambory, ledový salát, čaj

Svačina:

vanilkový pudink s kompotem, ovocný čaj


Pátek:

Přesnídávka:

chléb, pomazánka ze strouhaného sýra, minerálka

Oběd:

polévka vločková, zeleninové rizoto s klasem, mošt

Svačina:

knuspi plátek s máslem, ředkev, čaj

 

Blog

První zpráva

04.11.2013 11:28
Dnes byl spuštěn náš nový blog. Prosím sledujte jej, budeme se snažit přinášet vždy aktuální informace. Číst zprávy tohoto blogu je možné i přes RSS kanál.

Blog

První zpráva

04.11.2013 11:28
Dnes byl spuštěn náš nový blog. Prosím sledujte jej, budeme se snažit přinášet vždy aktuální informace. Číst zprávy tohoto blogu je možné i přes RSS kanál.

Zajímavé články

Web Cukr pod kontrolou aneb účinná prevence a dietoterapie obezity a cukrovky

08.12.2017 10:06
www.cukrpodkontrolou.cz   Edukační stránka je napsána odbornými lékaři. Hlavní autorkou textů je internistka a diabetoložka Hana Krejčí a odborným garantem je Globopol – 1. český think-tank pro zdravotní prevenci a výživu. Na webu najdete detailní vysvětlení, jak stravou, která...

Chronická onemocnění

09.05.2017 10:44
Odkaz na překlad velmi zajímavého článku amerického lékaře -  - https://www.margit.cz/nejsou-nevyhnutelna/   A originál článku - https://aeon.co/ideas/there-is-nothing-inevitable-or-natural-about-chronic-disease?utm

Povídání o kaši

20.05.2016 21:59
Kaše nám chutnají, doporučujeme je nabízet dětem a doporučujeme i, aby je ochutnali dospělí. Proč? 

Jak uchovávat kvásek?

20.05.2016 21:53
Přinášíme tipy pro začátečníky v kváskovém pečení, jak zacházet s kváskem.   Kvásek uchováváme v lednici ve skleničce. Může být uzavřená víčkem. Kvásek vydrží v ledničce bez přikrmení cca týden. Někdo má zkušenost, že i 14 dní, je ale riziko, když ho necháme dlouho bez přikrmení, že „umře“....

Celozrnné není vícezrnné

20.05.2016 21:48
Na pultech obchodů, pekáren se často setkáme s cereálním pečivem, vícezrnným pečivem a kupujeme ho v domnění, že se jedná o pečivo celozrnné. Jak to doopravdy je?

Francie - nový zákon pro jídelny

15.04.2016 11:49
Ve Francii byl právě poslaneckou sněmovnou odsouhlasen zákon pro jídelny s cílem podpory lokálního zemědělství - 40% použitých potravin musí mít lokální původ ( do 30 - 100 km), některé sezonní potraviny musí být dokonce v bio...

14 středočeských farmářů se spojilo a vytvořili e-shop a pojízdnou prodejnu

15.04.2016 09:43
14 středočeských farmářů se spojilo a vytvořili e-shop a pojízdnou prodejnu. Snad se dočkáme i v našem kraji. https://byznys.ihned.cz/c1-65218180-stredocesti-farmari-se-spojili-a-vytvorili-e-shop-s-cerstvymi-vyrobky-lidem-vozi-mleko-maso-i-pivo  

Ke snídani zákusek? Ale vždyt to jsou přece "cereálie"....

15.04.2016 09:20
Článek o tom, co také můžeme a nemusíme snídat.  https://www.dtest.cz/clanek-4924/snidane-z-krabice?&utm_source=novinky160314&utm_medium=email&e_id=328650&a_id=2388

Vepřové maso vede k nadváze, tvrdí hlavní hygienik

25.10.2015 09:41
https://www.zet.cz/tema/skolni-jidelny-by-mely-podavat-mene-veproveho-vede-k-nadvaze-rika-hygienik-2411  

Pořad o školních jídelnách

01.10.2015 20:19
Zajímavý pořad s PharmDr. Margit Slimákovou o vaření ve školních jídelnách - https://www.stream.cz/adost/10007506-skolni-jidelny#nejnovejsi  
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>