Jak uchovávat kvásek?

20.05.2016 21:53

Přinášíme tipy pro začátečníky v kváskovém pečení, jak zacházet s kváskem.

 

  • Kvásek uchováváme v lednici ve skleničce. Může být uzavřená víčkem.
  • Kvásek vydrží v ledničce bez přikrmení cca týden. Někdo má zkušenost, že i 14 dní, je ale riziko, když ho necháme dlouho bez přikrmení, že „umře“. To, že potřebuje přikrmit, poznáme podle toho, že se na povrchu začíná vytvářet trochu tekutiny a jde cítit po alkoholu. Pokud k tomu dojde, tak kvásek hned přikrmíme.  
  • Kvásek jinak přikrmujeme, když se peče. Vyndáme skleničku s kváskem a kvásek přelijeme do skleněné mísy. Přisypeme žitnou celozrnnou mouku, cca 200 g a k tomu cca 250 ml vlažné vody.  Promícháme metličkou a necháme přes noc kvasit.
  • Ráno odebereme stejné množství kvásku do skleničky, dáme zpátky do lednice. Z kvásku, který zbyde v míse, začneme dělat chleba.
  • Kvásek nesmí být příliš řídký a má mít příjemnou nakyslou vůni. Skrz sklenici a na povrchu vidíme drobné četné bublinky.
  • Pokud nechceme péct, kvásek přikrmíme cca 1 x týdne tak, že ho nalejeme do mísy, přidáme 120 g mouky a 160 ml vody. Nechat kvasit cca 6 hodin a dát zpět do skleničky a do lednice.

Přikrmovat se dá jakoukoliv moukou, doporučujeme používat celozrnnou žitnou. Dá se koupit u Country life (je jemná, dobře kyne) nebo v Raciopeku (je hrubší, ale chleba je chuťově výraznější) nebo si namlít vlastní.